Japp, allt kommer från Wapnö Gård. Precis allt.

 

MEJERIET

Wapnö Gårdsmejeri

Mjölk från gårdens egna kor ger Wapnö gårdsmejeri en unik situation i Sverige.  Råvara och förädling på samma plats - Härproducerat®

Mjölk från kor som inte pressas till maximal produktion, utan omsorg om både djur och personal ger bra produkter från ett litet gårdsmejeri. Det är inte maskinerna som styr utan personalens kunskap präglar arbetet på ett hantverksmässigt sätt. Mjölk skall hanteras varsamt om man ska behålla den naturliga fylliga smaken och konsistensen när den kommer från kons spene. Det är något den äldre generationen smakat och de yngre nu har möjlighet att få uppleva när de köper Wapnö mejeriprodukter. Gommen skall vara fylld av krämig smak.


Mjölk som är som den är

Förr i tiden köptes mjölk löst i spann hos mjölkbutiken eller hämtades direkt från ladugården. Man lät då mjölken stå så att grädden fick flyta upp. Sedan kunde man tjuva grädden med en gräddtjuv och på det sättet skötte hushållen själva separeringen av mjölk och grädde. När man satte filbunke på mjölk som då inte var homogeniserad flöt grädden upp och det översta på filbunken var riktigt krämigt och smakade extra gott.

Vår slogan - som mjölk ska smaka  - är förstås inte bara tomma ord. Normalt så sönderdelas de naturliga fettmolekylerna i mjölken genom homogenisering. Det gör man för att grädden inte ska flyta upp till ytan samt för att anpassa smak och konsistens till dagens konsumenter. Fett är ju som bekant en utmärkt smakbärare så i och med den här processen förändras smaken.

Wapnö Mejeri har alltid varit försiktiga med att överarbeta mjölken och endast homogenisera med lågt tryck. Efter förfrågan från våra kunder med argument som bättre smak och nyttighet låter vi viss mjölk vara precis som den är, men pastöriserad förstås. Skaka förpackningen varsamt om du vill ha grädden jämnt fördelad i mjölken. Vill du skumma grädden, skruvar du av korken och använder gräddskiktet.

Njut av mjölken som är som förr men modernare.

Se vårt produktsortiment här >>

 

 
 

Wapnö Gård


Vi fyller din tallrik med produkter från gården. Läs mer >>
English >>

Kontakta oss


Wapnö AB, Wapnö Gård 215
305 91 HALMSTAD
Telefon 035-299 0300
wapno@wapno.se

Kontaktlista >>

Härproducerat® från Wapnö


Härprodcerat® tar bort ett helt transportled.
GÅRDENS PRODUKTER

Öppen gård


Gården du kan besöka! Läs mer >>

Vägbeskrivning >>