Japp, allt kommer från Wapnö Gård. Precis allt.

 

Produkter 2018 ny


Produkter från gården

I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp direkt här på gården. God djuromsorg, smakupplevelse och hållbar utveckling har länge varit självklarheter för oss. Det är kanske därför du inte hittar någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen idag.

Under åren har Wapnö fått flera utmärkelser, däribland Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen och Årets miljöpris. Men utmärkelser är inte drivkraften. Istället fortsätter Wapnö att ställa viktiga frågor om mat och lantbruk i Sverige. Hur kan gårdens eget kretslopp utvecklas för att både ge en mer hållbar matproduktion och samtidigt få maten att smaka mer och bättre. Det gör Wapnö inte bara till en av de mest intressanta platserna, men också en av de viktigaste.

Vi vill vill förse konsumenterna med smakfull och hållbar mat där både råvara och förädling finns på samma gård – Härproducerat®. Det är utgångspunkten i vår utveckling och har lett oss till minskade transporter, förnybar energi, resurshållning, minskat spill i primärproduktionsledet, CO2-neutralitet och minimal antibiotikaanvändning. Men framförallt blir slutresultatet en ny dimension i smakupplevelsen.

På Wapnö har vi cirka 3000 hektar odlingsmark som ger mat åt både gårdens djur och människor i staden. De frigående korna bidrar i sin tur med gödsel som via gårdens biogas både blir till energi på gården och växtnäring på fälten. På Wapnö finns eget mejeri, charkuteri, bryggeri, växthus och restaurang som förädlar allt som gården ger. Wapnö är en plats som återupprättar förhållandet mellan lantbruk och konsumentens tallrik. 

Idag fyller vi hela tallriken hos alla konsumenter oavsett vad de föredrar att äta eller dricka. Vi har ett brett sortiment av mejeriprodukter, öl, vatten, lemonad, mjöl samt nötkött och chark från gårdens kor, kokvigor, kvigor och stutar som aldrig har fått antibiotika. Vi satsar också stort på vårt 12,000 m2 stora växthus och frilandsodlingar där vi odlar direkt i lerjord.  Gårdens bryggeri växer snabbt och idag har vi ett stort och uppskattat sortiment av både starköl och folköl.

Att ta hand om restprodukter ses av många som något nytt, men har varit en självklar del på Wapnö länge. I flera år har exempelvis mäsk från bryggeriet ingått i kornas foder. I restaurangens bageri bakas bröd av maltrester och i charkuteriet syras korvar med kärnmjölk från mejeriet. I gårdens bryggeri mältas det egna kornet och ölet bryggs sedan på vatten från gårdens källor. I vissa specialöl används även överblivna tomater eller grönkål från gården.

Wapnö är en öppen gård och varje år kommer runt 60,000 besökare. Här möter man allt från matproffs till barnfamiljer. Alla har de en sak gemensamt - de är matälskare som vill uppleva var maten kommer ifrån.

 
 

Wapnö AB


I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården. God djuromsorg, smakupplevelser
och hållbar miljö har länge varit självklarheter. Det är därför du
inte hittar någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen. Välj mat från Wapnö så minskar
du dina Co2-avtryck. Varmt välkommen till vår öppna gård
och upplev hållbarhet på riktigt.
English >>

Kontakta oss


Wapnö AB, Wapnö Gård 215
305 91 HALMSTAD
Telefon 035-299 0300
wapno@wapno.se

Hotell & Restaurang: 035-299 0394
Gårdsbutik: 035-299 0360

Vägbeskrivning >>

Härproducerat® från Wapnö


Gott med gott samvete direkt från gården.
GÅRDENS PRODUKTER

Öppen gård


Öppen gård för besök av enskilda konsumenter att på egen hand titta runt via visningsfönster vardagar och lörd. mellan 10-16. Mjölkningskarusellen kl. 08-12. Vid  pågående Wapnö mässa gäller mässans inträde. Grupper, bussar och studiebesök gäller bokning
tel. 035-299 0300.