Japp, allt kommer från Wapnö Gård. Precis allt.

 

Wapnö kalljästa ostbullar

cirka 14-18 st

50 gram jäst
5 dl Wapnö mjölk
1/2 burk Wapnö Färskost Naturell
1 tsk salt
1 dl linfrö
1 dl neutral olja
1 krm malen kummin
2 dl riven Wapnö ost
ca 14 dl Wapnö Dinkelmjöl siktat​

Dag 1:

Smula ner jästen i den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta samman till en smidig deg, 5-7 minuter i maskin. Låt degen jäsa i kylskåp under natten.​

Dag 2:

Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och rulla ut den till en rulle. Dela degen i 14-18 lika stora bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 2 timmar. Grädda sedsan bullarna mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.​

 

Wapnö Knäckebröd

20-25 knäckebröd

 50 gram färsk jäst
 5 dl vatten
 2 msk olja
 2 tsk salt
 1 tsk brödkryddor
 1 dl mörk sirap
 1 dl sesamfrö
 2 dl solrosfrö
 1,5 dl linfrö
 1.5 dl vetekli
 3 dl Wapnö Dinkelmjöl siktat
8-9 dl Wapnö Dinkelmjöl Fullkorn + Wapnö Dinkelmjöl Fullkorn till utbakning.

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. 

Tillsätt övriga ingredienser. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop en slät och fin deg. Låt sedan degen jäsa i bunken i cirka 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

Kavla ut runda, lövtunna kakor på välmjölat bakbord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter tills bröden fått lite färg, vänd sedan bröden och grädda i någon minut till.

Sätt gärna in de färdiga knäckebröden i ugnen och låt torka i eftervärmen.

Wapnö grova dinkellimpa

ca 2 brödlimpor

 9 dl Wapnö Dinkelmjöl, ​siktat
 9 dl Wapnö Dinkelmjöl, fullkorn
 1 liter Wapnö Filmjölk
 2 dl mörk sirap
 2 dl rågkross
 1 dl solroskärnor
 1 dl pumpakärnor
 1 dl russin
 5 tsk bikarbonat
 3 tsk bakpulver
 2 tsk salt
 2 tsk brödkryddor​

Blanda samman ingredienserna i en stor bunke. Häll upp degen i två smorda brödbakformar.

Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 150 grader. Lägg på folie och grädda i ytterliggare 40 minuter.

 

Pitabröd på Wapnömjöl

Ca 16 st

Pitabrod1Ugn: 225°C 

50 g jäst
5 dl Wapnö lättmjölk
3 tsk salt
4 dl Wapnö dinkelmjöl siktat
6-7 dl Wapnö vetemjöl siktat

 

 

 

Värm upp mjölken så att den blir ljummen och blanda i jästen. Blanda samman resterande ingredienser och låt degen jäsa i ca 40 minuter under brödduk. Dela degen i små bitar och kavla ut till lagom stora och runda pitabröd, ca 1 cm tjocka. Lägg ut dem på en bakplåt. Låt jäsa under brödduk i ca 30 minuter. Grädda i ugnen i 15-20 minuter på 225°C. 

Ladda ner recept (PDF) >>

 

Wapnö dinkelskorpor


Ca 50 st
Ugn: 175°C

Dinkelskorpor1 dl sötmandel el. pumpakärnor
3 äggulor från Wapnö ägg
3 äggvitor från Wapnö ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 lime
1 tsk bakpulver
7-8 dl Wapnö dinkelmjöl siktat
2 msk smält Wapnö smör


 

Hacka mandeln grovt och rosta dem i en torr stekpanna. Rör samman äggulor, socker och vaniljsocker. Häll i mandeln. Riv skalet från limen och häll ner det i smeten. Vispa samman äggvitorna och saltet till ett hårt skum. Vänd ner lite i taget av skummet i mandelblandningen. Blanda till sist ner mjölet och bakpulvret.

Dela degen i två bitar och rulla dem till tjocka längder. Lägg längderna på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter på 175°C. När längderna fortfarande är varma skär dem ca i ca 1 cm tjocka skivor. Sätt tillbaka skorporna i ugnen och låt dem torka på eftervärme med ugnsluckan öppen på glänt.

 

Bondkakor med solrosfrö

Ca 50 st

Ugn: 175°C

Bondkakor5 dl Wapnö vetemjöl siktat el. Wapnö dinkelmjöl siktat
200 g Wapnö smör
2 msk ljus sirap
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g solrosfrön
1 tsk bikarbonat

 

 

 

Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg och rulla ut den till två tjocka rullar. Lägg rullarna i bakplåtspapper och sätt in i kylen ca 1 timme. Skär därefter ca 1 cm tjocka skivor av rullarna och grädda i ugnen ca 8 minuter.

 

Wapnö äpplekaka med vaniljfärskostcrème

4-6 personer

Ugn: 175°C

Äpplekaka

Applekaka1½ dl socker
150 g Wapnö smör
2 Wapnö ägg
2 dl Wapnö vetemjöl siktat
1 dl sötmandel
½ tsk bakpulver
2 droppar bittermandelolja
2 msk Wapnö standardmjölk
3-4 äpplen
1 tsk kanel
½ dl socker

 

 

Vaniljfärskostcrème

1 burk Wapnö färskost naturell
2 msk florsocker
½ tsk vaniljsocker
½ dl socker
½ tsk kanel 

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Häll sockret i det smälta smöret och vispa det pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Häll därefter i mjöl, bakpulver, mald sötmandel och bittermandelolja. Rör om. Tillsätt till sist mjölken och blanda. Häll smeten i formen. 

Skala och dela äpplena i klyftor. Vänd klyftorna i kanel och socker. Tryck ner klyftorna i kakan och grädda den i ca 30-40 minuter 175°C. 

Blanda samman alla ingredienser till crèmen och servera tillsammans med äppelkakan. 

Ladda ner recept (PDF) >>

 

Wapnö dinkelvåfflor

ca 10 våfflor

Dinkelvafflor7 dl Wapnö dinkelmjöl siktat
2,5 dl Wapnö standardmjölk
2,5 dl vatten
4 tsk bakpulver
1 ägg från frigående höns
175 g smält Wapnö smör
½ dl Wapnö källvatten, kolsyrat
3 dl Wapnö grädde

 

 

 

Vispa mjölk och bakpulver. Tillsätt mjölet och späd med vatten. Vispa smeten slät. Tillsätt ägg och mineralvatten och avsluta med att tillsätta smöret. Vispa sedan smeten några minuter. Grädda i våffeljärn och servera med vispad grädde och sylt. 

 

 



 
 

Wapnö AB


I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården. God djuromsorg, smakupplevelser
och hållbar miljö har länge varit självklarheter. Det är därför du
inte hittar någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen. Välj mat från Wapnö så minskar
du dina Co2-avtryck. Varmt välkommen till vår öppna gård
och upplev hållbarhet på riktigt.
English >>

Kontakta oss


Wapnö AB, Wapnö Gård 215
305 91 HALMSTAD
Telefon 035-299 0300
wapno@wapno.se

Hotell & Restaurang: 035-299 0394
Gårdsbutik: 035-299 0360

Vägbeskrivning >>

Härproducerat® från Wapnö


Gott med gott samvete direkt från gården.
GÅRDENS PRODUKTER

Öppen gård


Öppen gård för besök av enskilda konsumenter att på egen hand titta runt via visningsfönster vardagar och lörd. mellan 10-16. Mjölkningskarusellen kl. 08-12. Vid  pågående Wapnö mässa gäller mässans inträde. Grupper, bussar och studiebesök gäller bokning
tel. 035-299 0300.