Japp, allt kommer från Wapnö Gård. Precis allt.

 

God kalvhälsa ger mindre antibiotikaanvändning

Hur länge får kalven vara med sin moder?

Denna fråga kommer då och då från konsumenter till Wapnö. Vi gillar dessa frågor men samma konsument har oftast en uppfattning om att en KRAV eller EKO certifiering medför något annat än vad det är. För KRAV och EKO certifiering gäller enligt kapitel 5.8.1 år 2015 att "kalvar ska dia minst ett dygn, alltså minst 24 timmar". Kalven är ett dygn med modern men vad händer om djurskötaren tar bort den vid 21 timmar, blir då inte djuret godkänt efter reglerna? Svår fråga.

Wapnö gård har testat KRAVs certifieringsmodell när de hade krav på längre vistelsetid hos modern men vår personal kände inte att detta var en optimal modell och nu har även KRAV ändrat sina regler pga. liknade skäl.  Wapnö utgår ifrån att kor är olika och att den mänskliga kontakten är mycket viktig. Kalvarna ska aldrig vara i ensambox. På Wapnö kan kalven vara hos modern från 19 timmar till 36 timmar, vi är mycket noga med att alla kalvar skall få den bästa råmjölken strax efter födseln. Vi mäter antikroppar och har tagit blodprov på kalvar för att få kunskap om att de får optimal giva vilket gett oss stor kunskap, friska och harmoniska kalvar och minskad antibiotikaanvändning. Minskad antibiotika är en viktig faktor och den kunskap som finns skall vi använda.

Läs mer här >>

Kalvar 

 
 

Wapnö AB


I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården. God djuromsorg, smakupplevelser
och hållbar miljö har länge varit självklarheter. Det är därför du
inte hittar någon liknande gård i Sverige, eller kanske ens i världen. Välj mat från Wapnö så minskar
du dina Co2-avtryck. Varmt välkommen till vår öppna gård
och upplev hållbarhet på riktigt.
English >>

Kontakta oss


Wapnö AB, Wapnö Gård 215
305 91 HALMSTAD
Telefon 035-299 0300
wapno@wapno.se

Hotell & Restaurang: 035-299 0394
Gårdsbutik: 035-299 0360

Vägbeskrivning >>

Härproducerat® från Wapnö


Gott med gott samvete direkt från gården.
GÅRDENS PRODUKTER

Öppen gård


Öppen gård för besök av enskilda konsumenter att på egen hand titta runt via visningsfönster vardagar och lörd. mellan 10-16. Mjölkningskarusellen kl. 08-12. Vid  pågående Wapnö mässa gäller mässans inträde. Grupper, bussar och studiebesök gäller bokning
tel. 035-299 0300.